Kettingen sieren onze nekken, oren en polsen al langer dan 6.000 jaar. De oude Egyptenaren smeedden al sieraden ten minste 2500 jaar voor onze jaartelling. Over het algemeen gebeurde dit met goud. Ook de oude Grieken deden dit. In de 8e eeuw voor Christus werden de eerste kettingen ontwikkeld die flexibel waren.
Vanaf de 3e eeuw begon de elite kettingen met edelstenen die in de schakels verwerkt waren te dragen. Leonardo da Vinci verbeterde dit principe in de Renaissance. De gouden ketting zoals wij die kennen kreeg toen min of meer haar vorm.
Gebruik hangers
Er was een hanger bevestigd aan de ketting en meestal werden hierop namen van heiligen en geliefden op gegraveerd. In de 18e eeuw ontstond er een variant op de gouden dames ketting, namelijk eentje waar een handenwarmer aan hing.
De keten van schakels van een ketting kunnen wel of niet gesoldeerd zijn. In het laatste geval zijn ze samengedrukt. Het solderen is arbeidsintensief en duurder. Over het algemeen wordt dit gebruikt bij langere kettingen.
De kettingen kunnen om de arm, enkels en nek gedragen worden en kunnen hangers hebben. Voor ontwerpers zijn ze ideaal vanwege de talrijke mogelijkheden die ze te bieden hebben. In vroeger tijden werden ze ook wel gebruikt in combinatie met zakhorloges, dit om het sieraad niet te verliezen.
Modieus en tijdloos
Het is dus onderhevig aan de mode, maar niet alleen. De Katholieke Rozenkrans wordt nog steeds met kettingen gemaakt. Bovendien wordt er vaak een ketting met een kruisje als hanger gebruikt als uiting van religie.
Daarnaast is er nog de Davidsster, het keltische kruis en afbeeldingen van heiligen die nog steeds veel gebruikt worden en dus niet aan de mode onderhevig zijn. Gouden kettingen worden vaak gelegeerd met brons en koper en de meest gebruikte legering is van die 14 karaat.
Goud wordt over het algemeen gezien als de kleur van zelfvertrouwen en dat verklaart waarschijnlijk de blijvende populariteit ervan. Het wordt bovendien ook als een uiting van welvaart gebruikt, maar het kan tevens een kwetsbare schoonheid uitstralen.
Wat je er ook van vindt, goud verliest nooit zijn waarde en blijft blinken. Er zijn verschillende soorten met afwijkende diktes en eventuele versieringen. Je kunt het dragen om er aandacht mee te krijgen, maar je kunt ook iets laten zien wat je zelf mooi vindt.
Bovendien zijn er verschillende legeringen waaruit je kunt kiezen. Dit staat meestal ergens gemarkeerd en varieert van 10 tot 22 karaat. Goud in zijn pure vorm bestaat uit 24 karaat, maar dit is te zacht om te kunnen bewerken.