Omdat het zo ver van je bed is denk je misschien niet zo na over de herkomst van je kleding. Wellicht zou dit anders zijn als je met je eigen ogen zou zien hoe het er in de kledingindustrie aan toe gaat. Een retourtje Bangladesh staat echter over het algemeen niet op de ultieme vakantie-bucketlist. Als je die lievelingsbroek nu wel een beetje zat bent en zin hebt in een nieuwe, lees je hier hoe je duurzaam en verantwoord om kan gaan met zowel je oude als je nieuwe broek.
Het is nu al een aantal jaren geleden dat de Rana Plaza- kledingfabriek instortte. Door deze dodelijkste ramp ooit in een textielfabriek zijn er gelukkig een hoop bedrijven wakker geschud, en hebben actie ondernomen voor de meestal bizarre omstandigheden in de kleding industrie. Dat is alvast een stap in de goede richting, maar we zijn er nog lang niet. Gelukkig zijn er een hoop bedrijven en manieren om wel duurzame, eerlijke kleding te kopen.
Uiteindelijk bepaalt de consument wat er wel of niet in haar kledingkast terecht komt. Het is dus belangrijk dat die consument enthousiast wordt over fair fashion. Daarom hier een paar makkelijke tips hoe je eerlijke, duurzame kleding koopt. Ook voor de budget lovers onder ons, het hoeft namelijk echt niet altijd zo duur te zijn als je denkt!
– Let op keurmerken. Deze geven namelijk aan hoe eerlijk er met het milieu of de arbeiders wordt omgegaan. Maar let op, sommige keurmerken staan alleen voor het milieu en niet voor eerlijke handel of juist andersom. Keurmerken die op alle vlakken hoog scoren zijn IVN en Max Havelaar. Als dit keurmerk op je kleding staat, weet je zeker dat je goed zit.
– Ga niet blind op een ‘Made in…’ label af. We kennen ze allemaal wel, zoals de Made in China labels. Dit roept gelijk een gevoel van slechte omstandigheden en lieve kindjes die hard aan het werk zijn op. Maar je kunt er niet blind vanuit gaan dat deze kleding ook echt onder slechte omstandigheden is geproduceerd. Zo’n Made in China label zegt helemaal niet zo veel. Een kledingstuk komt namelijk bijna nooit uit één land. Zo kan een kledingstuk worden gemaakt in een Chinese fabriek terwijl de katoen bijvoorbeeld is geteeld in een land met meer verantwoorde werkomstandigheden.
– Wat dacht je van helemaal geen kleding produceren maar kleding die al gemaakt en gedragen is een nieuw leven geven? Vintage is de oplossing, en nu weer helemaal hip. Dit is de ideale manier om duurzame kleding voor een klein prijsje te kopen. De mode is een beetje op, daarom komen veel looks van vroeger weer helemaal terug. En waarom nieuw kopen als dit allemaal al is gemaakt? Vintage is net als gerijpte rode wijn omdat de kleding zo goed gemaakt is kan je het nog steeds dragen. En hoe ouder hoe lekkerder, of in dit geval hoe mooier de kleding, toch?
– Tot slot, gooi je oude kleding NIET weg! Tenzij het echt niet draagbaar meer is natuurlijk. Door jouw eigen kleding de kans te geven om een tweede leven te leiden draag je zelf ook een steentje bij aan duurzame kledingproductie. Zo kan jij die broek die al 2 jaar in je kast ligt nu spuugzat zijn, maar een ander kan er nog hartstikke gelukkig mee worden. Er zijn verschillende manieren om je kleding een tweede leven te geven. Zo zijn er genoeg organisaties die de kleding uitzoeken en beschikbaar stellen voor mensen die heel weinig te besteden hebben.