Blog

Gids voor Deense mode

Binnen een paar jaar is Kopenhagen toegetreden tot de gelederen van wereldwijde modehoofdsteden als New York, Parijs en Milaan. Er is niet veel voor nodig om te begrijpen waarom de Deense hoofdstad het zo goed doet naast veel grotere steden. Denen zijn stijlvol.

Casual maar stijlvol, Deense mode schreeuwt “moeiteloos, maar toch helemaal passend” en doet je wensen dat je hetzelfde pittige gevoel voor stijl krijgt. De kans is groot dat je het land verlaat met een hoofd vol inspiratie of, nog beter, een grote koffer vol nieuwe kleding waar je dol op bent.

Er zijn een paar stappen die de lokale bevolking neemt om zich te onderscheiden van hun even stijlvolle buren in andere delen van Scandinavië , volg deze regels en je zult snel net zo stijlvol zijn als de Denen.

De regels van de Deense mode

Net als hun Scandinavische tegenhangers, hebben de Denen de neiging om veel zwart te dragen. Maar Denen zijn ook iets extravert als het gaat om wat ze dragen.

Deense ontwerpers en merken hebben de neiging om dingen eenvoudig, strak en minimaal te houden, maar er zijn af en toe uitbarstingen van kleuren en patronen. Een goed voorbeeld hiervan is het Deense merk Modström, dat veel levendigheid heeft in de kleding die het maakt. Jongens en meisjes in Denemarken weten dat zwart altijd de beste basis is voor een winnende outfit, omdat het de fellere kleuren echt laat uitkomen.

Schoenen zijn belangrijk

Grote Deense steden als Kopenhagen wedijveren met Amsterdam als het gaat om fietsvriendelijkheid. Al die lange fietstochten en geplaveide straten kunnen hakken of open schoenen een beetje onpraktisch maken, dus je zult veel locals zien die goede, platte schoenen of stevigere, spatbestendige Chelsea-laarzen dragen (handig als het regent of als de sneeuw verandert in bagger).

Draag lagen kleding

Als er één ding voorspelbaar is in Denemarken, dan is het wel dat het weer onvoorspelbaar is. Vooral in steden aan het water zoals Kopenhagen, waar de luchtvochtigheid hoog is en de wind snel kan veranderen, kun je in een kwestie van minuten van lekker warm naar ijskoud gaan. Dus ongeacht de tijd van het jaar, is het de moeite waard om de lokale bevolking te kopiëren en veel lagen te dragen.

Weten met hoeveel lagen je moet bundelen en hoe je ze zo netjes bij elkaar kunt passen is iets waar door het weer geobsedeerde Denen een bepaald talent voor lijken te hebben. 

Mix nieuwe trends met oude klassiekers

Nieuwe trends komen en gaan snel in Scandinavië en het kan vaak lijken alsof die top of tas die je vorige week voor het eerst zag, ineens om elke hoek ligt. Kies je trends verstandig, in plaats van achter elke nieuwe ‘must-have’ aan te rennen en mix onderweg een paar oude klassiekers.

Als je in Kopenhagen bent, kun je een paar tweedehandswinkels bezoeken, zoals Episode en Beyond Retro. Deze plaatsen hebben tonnen geliefde spijkerjacks en jeans plus retro-one-offs zoals skipakken uit de vroege jaren 90.

Als je echter op zoek bent naar gloednieuwe Deense kleding maar niet naar Denemarken wil, probeer dan Moss Copenhagen in eigen land, waarbij je de kleding kunt passen in de winkel in Zwolle.

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *