Blog

Zonnebrillen voor de winter

Oogbescherming wordt vaak over het hoofd gezien in de wintersport. Hoewel velen zich terecht realiseren dat de bergen koud zullen zijn, beseffen ze vaak niet dat hun ogen het ook zullen voelen. Ze vergeten ook dat bergen schitterende witte speeltuinen zijn, duizenden meters dichter bij de zon dan elders. De UV-stralen zijn daar sterker en als de zon schijnt, weerkaatst het elke centimeter sneeuw om je heen.

Oogbescherming voor ski’s is er in twee hoofdsmaken: zonnebrillen en veiligheidsbrillen. Een skiër kan in beide van een dag op de piste genieten, maar sommige omstandigheden lenen zich beter voor de één of de ander. Stel jezelf de volgende drie vragen om je te helpen begrijpen wanneer  een veiligheidsbril nodig hebt en wanneer je een zonnebril nodig hebt:

Wanneer ga je skiën?

Het weer dat je tijdens jouw skireis waarschijnlijk zult tegenkomen, is belangrijk. Als je een reis plant in januari, heb je veel meer kans op harde wind, bewolkte dagen en volledige white-outs. In deze omstandigheden is een hoogwaardige bril cruciaal.

Ondertussen betekent skiën eind maart en begin april meer heldere dagen. Afhankelijk van je ambities op de berg, geef je misschien de voorkeur aan een stijlvolle Ray-Ban zonnebril.

Zonnebril

Zoals de naam al doet vermoeden, is een zonnebril geweldig als de zon schijnt. Hun verdonkerde lenzen blokkeren het licht en beschermen jouw ogen tegen overbelasting en eventuele schade. Cruisen op een warmere, heldere dag zal waarschijnlijk alleen UV-bescherming vereisen. Daarom zal jouw zonnebril goed genoeg presteren.

Zonnebrillen zijn niet zo goed als het zicht slecht is. Wanneer zowel de lucht als de helling samenvloeien tot één massa wit, wordt elk beschikbaar licht zeer op prijs gesteld. Dit is wanneer een set anti-condens-brillen met een gele of heldere lens nodig is.

Waar ga je skiën?

Ook gerelateerd aan het weer is de werkelijke locatie van jouw skireis. Je zult enorm verschillende minimum- en maximumtemperaturen tegenkomen op verschillende bergketens, evenals gevarieerde weerpatronen.

Nogmaals, zonnebrillen zullen beter weer begunstigen. Ondertussen zullen brillen zelfs extreme omstandigheden veel draaglijker maken. Als je bijvoorbeeld eind maart in Andorra gaat skiën, haal je je skibril waarschijnlijk nooit uit je koffer. Aan de andere kant, als het een reis in januari naar Alaska is, neem dan een veiligheidsbril.

Doordat de bril op het gezicht van de skiër is aangebracht en vastgemaakt, beschermt het tegen de kou, sneeuwdeeltjes in de lucht en de UV-straling van de zon. Terwijl een zonnebril voldoende bescherming biedt tegen de wind om te genieten van een paar voorzichtige bochten bij mooi weer, als het koud is en je een beetje een snelheidsduivel bent, zou je zeker willen dat je je bril mee had.

Hoe ga je skiën?

Ten slotte is het belangrijk om na te denken over hoe je gaat skiën. Dit kan per dag verschillen. Als je je klaarmaakt voor een nieuwe dag op de piste, check dan eerst de weersvoorspelling. Bedenk dan wat je eigen plannen zijn. Als het helder weer is, is een zonnebril wellicht prima.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *